# Maths Week 2016

Maths week 2016: Magh Ene College celebrated Maths week from the 17-21st October, 2016. A number of events were run throughout the week; guest speakers (Stephen Keegan, statistician with Abbott Ireland, gave a presentation today to 6th year and TY maths students), poster competitions, Maths Eyes competition, and daily maths quizzes at Tutor class. The questions for these quizzes were posted online each day via the school app so that family members at home could join in the fun of figuring out the answers (all posted below).  Thanks to all who were involved in running these events, in particular Ms. Meehan and Ms. Higgins.       Maths Week:

Monday:

Question 1:

Patrick buys a car for €4700 and spends €800 on its repairs. If he sells the car for €5800, his gain percent is?

 4 4 % 7

A.

 5 5 % 11

B.

C. 10% D. 12%

Question 2:

The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is:

 A. 40% B. 42% C. 44% D. 46%

Tuesday

Question 1:

A father said to his son, “I was the same age that you are now at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

 A. 14 years B. 19 years C. 33 years D. 38 years

Question 2:

Which one of the following is not a prime number?

 A. 31 B. 61 C. 71 D. 91

Wednesday:

Question 1:
Find the odd man out in the following list:  3,5,11,14,17,21:
Question 2:
What decimal of an hour is a second?

 A. .0025 B.          .0256 C. .00027 D.        .000126

Thursday:

Question 1:
A pot of tea and a bar of chocolate costs €3.10.  If the pot of tea costs €2 more than the bar of chocolate, how much was the bar of chocolate?

Question 2:

Which is the bigger number, a googol or a billion?

Friday:
Question 1:

What is the next number in the Fibonacci sequence: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, ?

Question 2:

Using only addition, how do you add eight 8’s and get the number 1000?

Monday:

Question 1:

Explanation:

Cost Price (C.P.) = € (4700 + 800) = € 5500.

Selling Price (S.P.) = € 5800.

Gain = (S.P.) – (C.P.) = €.(5800 – 5500) = € 300.

 Gain % = 300 x 100 % = 5 5 % 5500 11

Question 2:
:  Option C

Side increases from 100% to 120%

120% as a decimal = 1.2

Area = L x W = 1.2 x 1.2 = 1.44  i.e. 144% and area increased by 44%

Tuesday:

Question 1:
Answer: Option AExplanation:Let the son’s present age be x years. Then, (38 – x) = x

2x = 38.

x = 19.

Son’s age 5 years back (19 – 5) = 14 years.

Question 2:

Explanation:

91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.

Wednesday

Question 1:
14,Explanation:Each of the numbers except 14 is an odd number.

The number ’14’ is the only EVEN number.

Question 2:
Option CExplanation:

 Required decimal = 1 = 1 = .00027 60 x 60 3600
Thursday

Question 1:

Chocolate bar = €0.55

X + (x + €2) = €3.10

2x + €2 = €3.10

2x = €3.10 – €2

2x = €1.10

X = €0.55

Bar of chocolate costs €0.55 and the pot of tea costs €2.55

Question 2:
A googol (one followed by 100 zeros) is bigger than a billion (one followed by nine zeros)
Friday:
Question 1:
Fibonacci sequence, each number in the list is the sum of the previous two numbers.
Next number = 55 (21 + 34)
Question 2:
Answer: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1000

## Maths week 2016:

Maths week 2016: Magh Ene College will celebrate Maths week this week. A number of events will run throughout the week; guest speakers, poster competitions, Maths Eyes competition, and daily maths quizzes at Tutor class. The questions for these quizzes will be posted online each day via the school app so that family members at home can also join in the fun of figuring out the answers!! 